Ilmainen konsultointi

040 538 1869


Aurinkoenergialla säästöä Keskisen kyläkaupalle!

Aurinkoenergialla säästöä Keskisen kyläkaupalle!
,

Aurinkoenergialla säästöä Keskisen kyläkaupalle!

Kun sähkönhinta hipoo pilviä, kuluttajien ohella myös yritykset etsivät keinoja säästää energiakuluissa. Yksi Hiilineutraaliksi.fi-palvelun toteuttajista oli mukana toteuttamassa Keskisen kyläkaupan aurinkoenergiahanketta.

Lamit.fi:n Ari Järvinen oli toteuttamassa energiaselvityshanketta Keskisen kyläkaupalle. Tavoitteet hankkeelle olivat selkeät;  pienentää päästöjä, säästää energiakuluissa sekä kasvattaa tuottoja. Selvityshanke startattiin paikan päällä tutustumalla kohteeseen, tekemällä avainhenkilöiden haastatteluja, käymällä läpi energian tuntikulutusdataa sekä analysoimalla lukuja kattavasti. Noin neljä kuukautta kalenteriaikaa vieneessä selvityshankkeessa käytiin läpi kaupan energiakulutusrakenne ilmanvaihdon kulutuksesta kylmälaitteisiin. Selvityksen loppupuolella havainnoista ja laskelmista vedettiin yhteen lista toimenpiteistä, joilla energiakustannuksia saataisiin laskettua. Toimenpidelistasta valittiin ensimmäiseksi toteutukseen ja investointikohteeksi kyläkaupan valtavan kattopinta-alan valjastaminen aurinkoenergian käyttöön.

Toisena vaiheena hankkeessa lähdettiin suunnittelemaan aurinkoenergian käyttöönottoa. Ensimmäiseksi kilpailutettiin aurinkoenergiateknologian toimittajat. Kilpailutuskierroksia järjestettiin kolme, minkä ansiosta tarjouksista saatiin erittäin tarkat ja paras toimittaja valittua hankkeeseen. Kolmen kuukauden kilpailutusvaiheen jälkeen päästiin hankkeen toteutuksen pariin, joka kesti kokonaisuudessaan noin puoli vuotta. Hanke toteutettiin suunnitellussa aikataulussa ja budjetissa.

Se miksi Tuurissa aurinkoenergiaan ylipäätänsä päädyttiin oli valtavan kattopinta-alan lisäksi myös investoinnin takaisinmaksuajan nopeus. Tuurissa myös sähkönkulutus on suurinta päiväsaikaan, kun myös aurinkoenergian tuotanto on suurimmillaan. Hankkeen aikana laskettiin, että investointi maksaa itsensä takaisin noin kymmenessä vuodessa ja näillä energian hinnoilla takaisinmaksuaika nopeutuu entisestään. Heti kun paneelit saatiin asennettua katolle alkoi aurinkoenergian tuotanto ja säästö sähkölaskussa. Tällä hetkellä noin 10% kokonaissähkön tarpeesta tuotetaan Tuurissa aurinkoenergialla. Lisäksi aurinkopaneeleiden asennuksen jälkeen positiivisena sivuvaikutuksena havaittiin katon lämpötilan merkittävä aleneminen. Lämpötilan aleneminen näkyy suoraan lämpökuorman vähenemisenä sisätiloihin ja samalla jäähdytystarpeen vähenemisenä.

Miksi aurinkoenergia on hyvä vaihtoehto yrityksille?

Aurinkoenergia on käytännössä ilmaista energiaa, jossa kuluerän tekevät asennettavat laitteistot. Aurinkoenergialaitteiden hinnat ovat tippuneet 15 vuoden takaisesta jopa kuudennekseen. Kun sähkönhinta on samalla vähintään tuplaantunut on hintasuhde tippunut 1:12 osaan. Jos yritys sijoittaisi voitostaan esimerkiksi 100 000 € aurinkopaneeleihin, se säästää voitosta maksettavat verot sekä lisäksi yrityksellä on mahdollista hakea tukea kartoitusvaiheeseen sekä investointiin. Nyt on siis erinomainen sekä edullinen aika lähteä hyödyntämään aurinkoenergiaa osana yrityksen energiaratkaisuja. Lisäksi aurinkoenergiavarastointiin on tarjolla paljon uutta teknologiaa kuten esimerkiksi faasimuutosteknologialla toimivat lämpövaraajat. Aurinkoenergia on myös ympäristöystävällinen energiantuotantomuoto, jolla otetaan askel lähemmäs hiilineutraaliustavoitteita.

Jos sinua mietityttää miten teidän yrityksessä voidaan säästää energiassa sekä kuluissa, laita viestiä yhteydenottolomakkeen kautta tai ota yhteyttä Marjuttiin 0400-490025, marjut.sibenberg@leos2go.com ja sovi tapaaminen. Laitetaan yrityksenne energiatehokkuus huippuunsa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.